понеделник, 26 септември 2011 г.

Записки по Катунинските въстания


Случилото се в Катуница е нещо страшно  и ужасяващо по няколко причини.

Първата и според мен най- важната е, че човешкият живот се обезценява. По какъв друг начин може да бъде обяснен факта, че заради спор между две деца на 8 и 9 години, е отнет по особено жесток начин живота на едно момче. Още по- плашещото е, че това е съзнателен акт. Когато извършителят на нещо такова е с психически отклонения, имал е тежко детство, бил е в затвора, по- лесно могат да бъдат преглътнати от обществеността убийствата. Извинявам се за огрубената лексика. Но когато има съзнателно действие, плод на една караница, а пък извършителят е от малцинствата и действа по нареждане на цигански барон, вече става нетърпимо. Толкова нетърпимо стана и за момчетата, които се вдигнаха на 200 километра, за да отидат и да раздават правосъдие. Но за това по- късно.

Медиите се постараха да ни покажат кой е Кирил Рашков и защо е Цар Киро. По принцип българина не обича да гледа как някой покрай него преуспява, а пък щом го прави по незаконен начин и е циганин, омразата не може да бъде по- голяма. Припомниха ни медиите и други несправедливости от клана- те плащат на всеки, за да му запушат устата; блокират общински пътища; внукът на цар Киро кара мерцедес за 200 000 лв. с 200 км/ч., той е малолетен и е осъден условно; заплашват с убийство всеки, влязал в пререкание с тях. Това дразни. И би дразнило дори Рашкови да не бяха цигани. Това само усили конфликта и етническата принадлежност доведе тълпите в селото. Когато справедливостта не се раздава по установения от държавата начин, тя преминава в народа. А народът може да бъде особено жесток.

А, за да бъде жесток не е нужно много в случая: всеки ден той вижда как на циганите контрольорите не им правят проблеми, как грабят по селата, как се издържат от помощи, които редовните данъкоплатци плащат. Българите четат и слушат за сбивания, кражби и откровена наглост, заставаща зад етническия модел на страната. Мълчи се, защото пламне ли веднъж огънят на етническата омраза, могат да се случат ужасни неща.
Явно това са го разбрали и медиите и затова побързаха да представят бунта в селото като сбирка на дрогирани младежи, които рушат наред. Много по- лесно е да се представят така нещата, а не като раздаване на справедливост срещу цигански лидер заради етническо убийство.

Партиите също не бързаха да заявят мнението си по случващото се. Това е трудно да бъде направено по две причини. Първата и най- важна за тях е, че се намираме в месец пред избори. Много важно е да се балансира между потенциалните гласоподаватели и обвинения към когото и да е било. Ясно е, че трябва да се осъди убийството, ама как? Нали циганите също са гласоподаватели и то от най- лесните. Едновременно с това обаче ако се заеме неправилната позиция много лесно може да се загубят гласовете на един по- интелигентен и разумен вот, какъвто е този на средния българин- работещ и образован, а такъв е таргетът на всяка една от партиите. Никоя партия не може да бъде малцинствена( според Конституцията), но пък и не са за подценяване числеността на малцинствата. Втората причина е начинът, по който може да бъдат натрупани дивиденти за партията. Дали да се случи чрез нападки към правителството, или пък към неразбирането на етническите проблеми, а защо не и двете. И вече гледаме популизъм в действие.

Това, което ще се случи, няма да са последователни действия. Правителството ще реагира, ще направи това, което трябва или поне ще симулира дейност. Няма как- до изборите остават не по- малко от месец. Партиите ще се опитат до последно да използват случая, за да спечелят проценти за сметка на ГЕРБ. На организиращите се протести срещу (?! Тук оставям правото на всеки да определи срещу какво протестира) ще присъстват все по- малко хора. А причините за това са доста битови: първият мина, минава все повече време от случилото се, времето е лошо, седмицата е работна. Не че хората нямат позиция по случващото се. Просто ред битови фактори няма да ги накарат да излязат.

Аз също няма да изляза. Бях на вчерашния протест и беше хубаво в началото. Тълпата беше разнородна. Уж се бяхме събрали да почетем паметта на двете момчета. „Лидерът“ на тълпата обясни, че не протестираме срещу етническа група, че искаме интеграцията им, че протестираме срещу случая. Но като тръгна тълпата започна да се крещи „циганите на сапун, турците под ножа“, „долу ДПС“, започнаха и нацистките поздрави. Присъствието на ВМРО и Атака също беше достатъчно дразнещо. Ето това мен ме отблъсна, а вярвам, че и доста от хората, които биха излезли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар